Kolejna potrawa mojej mamy. To był weekend pełen smakowitości. TUTAJ znajdziecie przepis na inne danie tego wspaniałego weekendu: KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. Pate najlepiej smakuje z ciepłymi, chrupiącymi tostami :) No to zaczynamy!
Składniki:
1 cebula duża
3 ząbki czosnku
0,5 kg wątróbki drobiowej
sól, pieprz
tymianek do smaku
gałka muszkatołowa mielona do smaku
1/4 szkl. brandy
1/2 kostki masła
żurawina do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wątróbkę oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy wątróbkę. Podpiekamy cały czas mieszając, aż wątróbka będzie miękka. Dodajemy przyprawy. Wlewamy brandy, chwilę podduszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Po przestudzeniu wątróbkę miksujemy z łyżką miękkiego masła na gładką masę i przekładamy do kokilek. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie na patelni topimy resztę masła i odstawiamy do ostygnięcia. Na pastę z wątróbki wykładamy żurawinę i sklarowane masło. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gotowe! :)
Brakuje mi tutaj przepisu na kanapkę bym mogła dodać przepis do akcji :)
OdpowiedzUsuń