niedziela, 21 września 2014

Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek

Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na obiad przygotowałam risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek, czyli Risotto alla milanese con salsa di fegatini :) Bardzo delikatna potrawa, lekko kwaskowata dzięki cytrynie. Przepis znalazłam w książce "The Big Book of Italian Cooking". Ciekawa propozycja na kolację dla dwojga ;)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI


Risotto na sposób mediolański
Risotto alla milanese

Składniki (dla dwóch osób):
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu wołowego
200 g ryżu arborio
4 łyżki świeżo startego parmezanu
1/2 łyżeczki szafranu
sól, pieprz

Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (uważamy, żeby nie przypalić czosnku). Dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, a gdy zostanie całkowicie wchłonięte, stopniowo dodajemy bulion. Cały czas mieszając, gotujemy 15-18 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan, 1 łyżkę masła, szafran, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Sos z kurzych wątróbek
Salsa di fegatini

Składniki:
3 kurze wątróbki
1 łyżka masła
1/4 szkl. białego wytrawnego wina
otarta skórka z 1/4 cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy i kroimy w kostkę. Na małej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę i smażymy 4-5 minut. Wlewamy wino. Gdy połowa odparuje, dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Dodatkowo:
otarta skórka z 1/4 cytryny
1 łyżka świeżo startego parmezanu
świeże listki natki pietruszki

Podanie: Risotto nakładamy na dwa talerze, na wierzch układamy wątróbkę, polewamy powstałym sosem. Posypujemy parmezanem, skórką z cytryny, natką pietruszki i podajemy z pozostałym winem ;)



2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska