sobota, 20 września 2014

Grillowany kurczak z sosem serowym i kluskami śląskimi

Baardzo soczysty kurczaczek z moim ulubionym serowym serem i kluskami śląskimi:) Danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Kluski śląskie ze zdjęcia niestety są kupne (cóż, weekendowe lenistwo wygrało), ale poniżej podaję przepis na własnoręcznie lepione (uprzedzam, że po ich przygotowaniu cała kuchnia jest w kawałkach ciasta ;)) No to zaczynamy!


CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Grillowany kurczak (2 porcje):
2 piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz

Przygotowanie: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wrzucamy masło. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dokładnie nacieramy przyprawą złocisty kurczak, ostrą papryką i oregano. Wrzucamy na patelnię, zmniejszamy ogień. Obracamy co kilka minut - w trakcie obracania solimy i pieprzymy. Kurczak jest gotowy po ok. 10 -15 minutach.

Kluski śląskie (2 porcje):
6 ziemniaków
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.  Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia.

Sos serowy:
200 ml śmietany 36%
100 g sera gorgonzola
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki oregano
pieprz, sól

Przygotowanie: Na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy około minutę, cały czas mieszając. Dodajemy ser pokrojony w kostkę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy czosnkiem, oregano, solą i większą szczyptą pieprzu. Mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy na bok do lekkiego stężenia, wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i podajemy z kurczakiem. Smacznego!


5 komentarzy:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska