I znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno.
Składniki (dla dwóch osób):
2 placki tortilli
100 ml pomidorowej passaty
1 kulka mozzarelli
2 plasterki żółtego sera
2 plastry szynki gotowanej
2 pieczarki
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Przy pomocy pucharka do lodów, z tortilli wycinamy 6 krążków (po 3 z każdej). Wkładamy je do foremki na muffinki. Dociskamy do dna, uważając, żeby ich nie porwać.
2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto (ok. 1 łyżka na minipizzę).
3. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i mozzarellą, na wierzch układamy kawałki pieczarek. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut, po czym podajemy. Smacznego! :)
Ciekawy przpisik .. godny uwagi :)
OdpowiedzUsuń