Pasta tahini to pasta sezamowa. Można więc powiedzieć, że serniczki smakują trochę jak chałwa, trochę jak sezamki. Dodatkowo serniczki są tak delikatne i mięciutkie, że aż odebrało wszystkim mowę :) Zamiast ekstraktu z wanilii możecie użyć nasion z laski wanilii.
Składniki (8-10 mini serniczków):
100 g mieszanki Felix + kilka orzechów do ozdoby
(orzechy nerkowca + orzeszki ziemne w miodzie)
2 łyżki masła
200 g sera z wiaderka
150 g serka mascarpone
2 łyżki pasty tahini
50 g cukru do wypieków
2 jajka
200 ml śmietany 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czekolada mleczna do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Masło topimy na patelni, a gdy ostygnie, wrzucamy razem z orzechami do blendera. Miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno wykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką.
2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca.
3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
4. Śmietanę ubijamy krótko, dodajemy cukier i ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :)
Cudowne ,no i wyrzuty mniejsze ,taka mała słodycz .
OdpowiedzUsuńTo samo sobie powtarzam ! :D
UsuńMmm, to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń