niedziela, 18 czerwca 2017

Naleśniki z musem z truskawek (bez glutenu i laktozy, LOW FODMAP)

Pyszne, bezglutenowe i bez laktozowe naleśniki z musem truskawkowym i bananami, odpowiednie dla diety FODMAP. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 porcje (2 naleśniki):

50 g mąki ryżowej
1 jajko
125 ml mleka roślinnego (np sojowego)
1 łyżeczka oleju + trochę do wysmarowania patelni
szczypta soli

 Składniki na mus z truskawek:

6 truskawek, pokrojonych w ćwiartki
2 łyżeczki cukru
3 łyżki wody

Dodatkowo:

1banan, pokrojony w plastry
3 truskawki, pokrojone w plastry

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W misce mieszamy wszystkie składniki na naleśniki, odstawiamy na 5 minut. Patelnię smarujemy odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego i porządnie rozgrzewamy. Chochelką nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśnik z obu stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz i odstawiamy, czynność powtarzamy z resztą ciasta.

2. W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na mus, podgrzewamy, często mieszając i rozdrabniając widelcem, aż truskawki rozpadną się, a cukier rozpuści. 

3.Naleśnik smarujemy połową musu, wykładamy połowę banana i truskawek, składamy na 4. Czynność powtarzamy z drugim naleśnikiem. Smacznego! :)

Aby przejść do przepisów LOW FODMAP kliknij TUTAJ


5 komentarzy:

  1. Można dodać wode zamiast mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować na wodzie gazowanej zamiast mleka:)

      Usuń
  2. A jaka jest kaloryczność tego naleśnika Tak +- bo pyszne są i jadła bym je na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska