piątek, 2 czerwca 2017

Krem pomidorowy z pulpecikami

Pyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na zupę:

4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę
2 cebule, drobno posiekane
1 łyżka oliwy
1 łyżka koncentratu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki)
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki

Składniki na pulpeciki:

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
1 łyżka oleju do smażenia

Dodatkowo:

 małe kulki mozzarelli do podania
śmietana 18% (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory  i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.
 2. W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

3. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem.

4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Warto zrobić krem latem z polskich pysznych pomidorów. Użyłam kilku odmian co dało cudowny smak. Świetny przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska