niedziela, 3 stycznia 2016

Golonka pieczona z kapustą kiszoną

Pyszna, baaardzo sycąca i tłuściutka golonka zapiekana z kapustą kiszoną. Pyszności <3 Dwiema takimi golonkami jesteście wstanie nakarmić 4-6 osób i wszyscy będą najedzeni do syta :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Talerz Pokus. Zapraszam do przygotowań!

Składniki na 2 golonki (4-6 porcji):

2 golonki tylne o wadze około 1- 1,5kg jedna
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, świeżo mielony pieprz
odrobina oleju
1 kg kapusty kiszonej
4 ząbki czosnku w łupinach

Składniki na marynatę:

2 cebule, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka ostrej papryki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy nią obie golonki, wkładamy je do dużej miski i odkładamy na całą noc do lodówki.

2. Golonki wraz z marynatą przekładamy do bardzo dużego gara. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 90 minut. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy 4 ząbki czosnku w łupinkach. Całość zapiekamy kolejne 50-60 minut, aż golonka będzie miękka. Jeżeli zauważymy, że skórka zbyt szybko się przypieka, możemy całość przykryć folią aluminiową błyszczącą skórą do góry.

4. Golonki wyciągamy z kapusty i przy pomocy ostrego noża odkrawamy mięso od kości. Podajemy z upieczoną kapustą kiszoną. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Witam, czy do gotowania przez te 90 min dodajemy wode? pozdrawiam. Grzegorz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodajemy tyle wody aby zakryla mięso, przepraszam za przeoczenie:)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska