czwartek, 17 września 2015

Kotlety mielone nadziewane kalafiorem

Ostatnio dużo u mnie mielonych :) Był już mielony z serkiem topionym, mielony z cukinią, cygańskie gołąbki i drobiowe mielone. Teraz przyszedł czas na mielone z kalafiorem :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 5-6 kotlecików:

ok. 500 g kalafiora
500 g mięsa mielonego
1/3 cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Kalafiora rozdzielamy na spore różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzucamy kalafiora i gotujemy do miękkości około 10-15 minut. Przecedzamy i płuczemy pod zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Odstawiamy na bok.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę około 5 minut aż będzie miękka, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Cebulkę mieszamy z mięsem, bułką tartą i jajkiem, doprawiamy  solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporo oleju - mniej więcej do połowy wysokości kotlecików. Każdą różyczkę kalafiora obklejamy mięsem mielonym, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron, aż kotleciki ładnie się zarumienią. Na ostatnie dwie minuty przykrywamy patelnię pokrywką, aby mięso doszło w środku. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska