wtorek, 11 sierpnia 2015

Sernik z 3 składników (sernik japoński)

Dziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia, Bieluch lub mascarpone :) W smaku przypomina połączenie lekkiego omleta z sernikiem i biszkoptem. Niebo w gębie <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na formę o średnicy 19 cm:

5 jajek, żółtka oddzielone od białek
2 tabliczki białej czekolady
250 g kremowego serka (u mnie ricotta)

Składniki na dekorację (opcjonalnie):
cukier puder
świeże owoce sezonowe

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN+chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubijamy, następnie dodajemy serek i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Białka łączymy z kremową masą i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na najniższej półce umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą (parująca woda pozwoli na równomierne upieczenie sernika). Na środkowej półce umieszczamy sernik i pieczemy 15 minut - po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut. Piekarnik wyłączamy, a drzwiczki uchylamy dosłownie na szerokość drewnianej łyżki. W ten sposób studzimy przez 30 minut. Sernik wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

3. Gotowy serniczek posypujemy cukrem pudrem, opcjonalnie dekorujemy świeżymi owocami. Najlepiej smakuje do popołudniowej kawki. Smacznego! ;)


Po więcej przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką zapraszam na mój drugi blog

12 komentarzy:

  1. proste przepisy są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd tylko zobaczyłam ten sernik, chciałam go zrobić, ale przepisy były podane na malusieńką porcję. A tu akurat porcja na taką formę, na jaką potrzebowałam :D
    Właśnie się piecze, jestem ciekawa, jak się uda i czy będzie smakować - dowiem się jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A na jaką funkcję najlepiej ustawić piekarnik? Grzanie góra-dół, termoobieg, góra-dół z termoobiegiem? Czy może jeszcze jakoś inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzanie góra dół bez termoobiegu :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź! Serniczek robiłam już 2 razy, pierwszy bez dodatków, a drugi polałam domową polewą czekoladową + udekorowałam truskawkami :) Wszyscy domownicy zachwyceni :)

      Usuń
  4. Robie wszystko w/g przepisu,ciasto pieknie rosnie a na etapie "łyżka w drzwiczkach ) opada i robi sie cienki placek ;-( ale smaczny ,fakt ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik pyszny ale niestety u mnie zawsze wychodzi jak placek. Ma może z 1,5 cm wysokości :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam użycia dużych wiejskich jaj :) Robiłam już serniczek 2 razy i za każdym razem miał ok 8cm wysokości :)

      Usuń
  6. Robie na okrągłą blaszkę 24cm. Składników w sumie 2 razy więcej. Jak czas pieczenia powinienem dać? Wyszedł mi w połowie surowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzymałabym go 15-20 minut dłużej, po tych dodatkowych 15 minutach proszę sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy po wbiciu patyczek jest oblepiony surowym ciastem

      Usuń
  7. Fajny i prosty przepis. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik nie potrzebuje więcej składników no może łyżkę maki, także zadna rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska