Dziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia, Bieluch lub mascarpone :) W smaku przypomina połączenie lekkiego omleta z sernikiem i biszkoptem. Niebo w gębie <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na formę o średnicy 19 cm:
5 jajek, żółtka oddzielone od białek
2 tabliczki białej czekolady
250 g kremowego serka (u mnie ricotta)
Składniki na dekorację (opcjonalnie):
cukier puder
świeże owoce sezonowe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN+chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubijamy, następnie dodajemy serek i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Białka łączymy z kremową masą i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na najniższej półce umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą (parująca woda pozwoli na równomierne upieczenie sernika). Na środkowej półce umieszczamy sernik i pieczemy 15 minut - po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut. Piekarnik wyłączamy, a drzwiczki uchylamy dosłownie na szerokość drewnianej łyżki. W ten sposób studzimy przez 30 minut. Sernik wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3. Gotowy serniczek posypujemy cukrem pudrem, opcjonalnie dekorujemy świeżymi owocami. Najlepiej smakuje do popołudniowej kawki. Smacznego! ;)
proste przepisy są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńOdkąd tylko zobaczyłam ten sernik, chciałam go zrobić, ale przepisy były podane na malusieńką porcję. A tu akurat porcja na taką formę, na jaką potrzebowałam :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze, jestem ciekawa, jak się uda i czy będzie smakować - dowiem się jutro ;)
A na jaką funkcję najlepiej ustawić piekarnik? Grzanie góra-dół, termoobieg, góra-dół z termoobiegiem? Czy może jeszcze jakoś inaczej?
OdpowiedzUsuńGrzanie góra dół bez termoobiegu :)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź! Serniczek robiłam już 2 razy, pierwszy bez dodatków, a drugi polałam domową polewą czekoladową + udekorowałam truskawkami :) Wszyscy domownicy zachwyceni :)
UsuńRobie wszystko w/g przepisu,ciasto pieknie rosnie a na etapie "łyżka w drzwiczkach ) opada i robi sie cienki placek ;-( ale smaczny ,fakt ;-)
OdpowiedzUsuńSernik pyszny ale niestety u mnie zawsze wychodzi jak placek. Ma może z 1,5 cm wysokości :(
OdpowiedzUsuńPolecam użycia dużych wiejskich jaj :) Robiłam już serniczek 2 razy i za każdym razem miał ok 8cm wysokości :)
UsuńRobie na okrągłą blaszkę 24cm. Składników w sumie 2 razy więcej. Jak czas pieczenia powinienem dać? Wyszedł mi w połowie surowy.
OdpowiedzUsuńPotrzymałabym go 15-20 minut dłużej, po tych dodatkowych 15 minutach proszę sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy po wbiciu patyczek jest oblepiony surowym ciastem
UsuńFajny i prosty przepis. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńSernik nie potrzebuje więcej składników no może łyżkę maki, także zadna rewelacja
OdpowiedzUsuń