środa, 19 sierpnia 2015

Porzeczkówka

Składniki:

1 kg czarnej porzeczki
1 laska kory cynamonu
2 goździki
700 ml żytniej wódki
200 ml spirytusu rektyfikowanego
500 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Do przygotowania porzeczkówki będziemy potrzebować 2 duże słoje, 2 butelki, sitko i filtr do kawy lub gaza.

1. Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy, oddzielamy od gałązek. Wkładamy do dużego słoja (użyłam czterolitrowego), dodajemy laskę kory cynamonu i dwa goździki. Zalewamy wódką i spirytusem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. 

2. Po upływie dwóch tygodni alkohol zlewamy do drugiego słoja przez filtr do kawy lub gazę, zakręcamy. Do słoja z owocami dodajemy 500 g cukru, zakręcamy i dokładnie potrząsamy. Oba słoje odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce, przy czym ten z owocami i cukrem dokładnie potrząsamy co kilka dni.

3. Do słoja z alkoholem zlewamy przez sitko syrop z owoców. Owoce wyrzucamy, a słoik z nalewką odstawiamy jeszcze na 3 dni. Zlewamy do butelek, dokładnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce. Nalewka nadaje się do spożycia już po 2-3 tygodniach, ale najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy od zabutelkowania. Z podanych składników wychodzi około 1,7-1,8 litra alkoholu. Na zdrowie! :)



1 komentarz:

  1. świetne są takie domowe nalewki;) zapraszam na kilka moich przepisów;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/nalewki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska