Dziś przedstawiam przepis na lekki makaron idealny na upalne dni z ricottą i parmezanem, który polubią i dzieci i dorośli :) Zainspirował mnie przepis ze strony Jamiego Olivera. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 2 małe porcje:
120 g makaronu świderki
3 łyżki sera ricotta
1 mała marchewka, starta na dużych oczkach
30 g świeżego parmezanu, pokrojonego w cienkie plastry
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
świeże oregano i tymianek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Makaron gotujemy w porządnie osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na ostatnie dwie minuty wrzucamy startą marchewkę. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy 15 g parmezanu, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i ser ricotta, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy pozostałym parmezanem, gałązkami oregano i tymianku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! :)
Z racji tak upalnego lata ktore do nas zawitalo, musze wyprobowac ;) I czekam na wiecej! :)
OdpowiedzUsuń