środa, 26 sierpnia 2015

Mini Pizze

Dziś przedstawiam przepis na pyszną i wcale nie taką trudną w przygotowaniu przekąskę: mini pizzerinki z mozzarellą i salami (zamiast tego możecie je przygotować np z plastrami cukinii i suszonymi pomidorkami). Smakuje super zarówno na ciepło jak i na zimno - osobiście wolę. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na ciasto:

20 g świeżych drożdży
1/2 szkl. ciepłego (NIE gorącego!) mleka
1 czubata łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
90 g miękkiego masła

Dodatkowo:

oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
ketchup do posmarowania ciasta
150 g mozzarelli do pizz, utartej
kilka plastrów salami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

2. Resztę mąki mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy. Dodajemy masło i zagniatamy tak długo, aż masa będzie jednolita. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyciągamy na blat oprószony mąką i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy miseczki wykrawamy krążki (mi wyszło 6). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą z oliwek a następnie ketchupem. Posypujemy tartym serem, układamy plastry salami i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Pizzerinki smakują idealnie na ciepło i na zimno. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska