sobota, 18 lipca 2015

Zapiekany camembert z gruszką

Pyszna propozycja na romantyczną kolację lub wieczór ze znajomymi :) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla dwóch osób:

2 małe krążki dobrego sera camembert
(najlepiej w bambusowym pudełku)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
3 orzechy włoskie, drobno posiekane
sól, pieprz do smaku
2 gałązki oregano do dekoracji

Do podania:

chrupiące włoskie pieczywo
prawdziwe salami z zielonym pieprzem (opcjonalnie)
szynka szwarcwaldzka (opcjonalnie)


CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Od krążków sera odcinamy górną skórkę i umieszczamy w bambusowych pudełeczkach. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż ser ładnie się rozpuści.

2. W między czasie na małej patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną gruszkę i smażymy przez około 5 minut, aż gruszka lekko się zarumieni. Dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane oregano i bazylię i zdejmujemy z ognia.

3. Na talerze wykładamy sery camembert, na nie wykładamy usmażoną gruszkę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy gałązką oregano. Podajemy od razu ze świeżutkim włoskim pieczywem i (opcjonalnie) z salami i/lub szynką szwarcwaldzką. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska