Składniki na jeden bochenek:
300 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody
1 płaska łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
1 płaska łyżeczka soli
CZAS PRZYGOTOWANIA: 18 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Do ciepłej (NIE gorącej!) wody wsypujemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę z przygotowanej mąki. Kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin.
3. Blat mocno posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zawijamy jak kopertę. Kładziemy na ściereczce łączeniem do dołu, zakrywamy rogami ściereczki i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Piekarnik wraz z naczyniem z przykrywką o średnicy 23-24 cm (ja użyłam głębokiej patelni ze szklaną pokrywą, odpowiedniej do wysokich temperatur - jeżeli takiej nie posiadacie, najlepiej jest użyć żeliwnego naczynia) rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Ostrożnie przez ściereczkę wyciągamy naczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
Chleb inspirowany jest przepisem ze strony 'Przepis na chleb'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska