Dziś zapraszam na pyszne, smażone szparagi, obtoczone w serze bursztyn, podane z jajkiem w koszulce i aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań!
Szparagi (dla dwóch osób):
1/2 pęczka zielonych szparagów
sól i cukier do smaku
2 jajka, rozbełtane
100 g sera bursztyn, startego
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
Aioli cytrynowe:
1 białko
1/2 łyżeczki pikantnej musztardy
sok z 1 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
125 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz i cukier do smaku
Jajka w koszulce:
2 duże jajka
3 łyżki octu
sól do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok.
2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok.
3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany z bułką tartą. Szparagi obtaczamy w jajku, potem w serze i smażymy na złoty kolor w tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na dwa talerze.
4. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 3 łyżki octu. Do miseczki wbijamy delikatnie jajko. W gotującej się wodzie tworzymy przy pomocy łyżki wir. Wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie dalej płynne. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.
5. Szparagi polewamy przygotowanym sosem, na nie wykładamy po jednym jajku. Lekko nakłuwamy wykałaczką, żeby żółtko zaczęło wypływać i podajemy. Smacznego! :)
Apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń