środa, 1 października 2014

Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.


Ciasteczkowy spód:
160 g ciastek maślanych
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru

Karmelizowane gruszki:
1 łyżka masła
5 gruszek
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki drobnego cukru
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej

Ganache z białej czekolady:
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
CZAS OCZEKIWANIA: 10 GODZIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół godziny.

2. Gruszki obieramy, drylujemy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.Wysypujemy cukier, a gdy zacznie bulgotać, dodajemy gruszki i posypujemy cynamonem. Karmelizujemy, co jakiś czas mieszając i przewracając (proces ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Musimy też uważać, żeby nie przypalić karmelu - zrobi się gorzki i niesmaczny). Gruszki odstawiamy na bok, a gdy wystygną, odsączamy z nadmiaru karmelu. 

3. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do misy miksera (powinny mieć temperaturę pokojową). Miksujemy tylko do połączenia składników - sernik nie może się zbytnio napowietrzyć, bo wyrośnie, a później opadnie. Przygotowaną masę przelewamy na ciasteczkowy spód, układamy gruszki wypukłą stroną do góry i wciskamy w sernik. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Sernik pieczemy 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na 10 godzin.

5. W garnku gotujemy wodę, a na wierzch kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Czekoladę połamaną na kostki i śmietanę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, przelewamy na sernik. Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 15 min). GOTOWE! :)




Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U.

Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda ,super apetycznie uwielbiam serniki )
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska