wtorek, 9 września 2014

Kruche ciasto milionera

Najsłodsze ciasto na świecie :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, ale można go również znaleźć w książce "120 przepisów". Polecam wszystkim miłośnikom czekolady i kajmaku :)


Składniki: 

200 g mąki pszennej
75 g cukru pudru trzcinowego 
200 g masła
200 g czekolady mlecznej
250 g masy kajmakowej lub mleko skondensowane w puszce*

1. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i 150g masła. Zagniatamy na jednolitą masę i wygniatamy dno formy do tarty 31 cm, Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2. Na wystudzonym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę masła, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy na tartę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

* Jeżeli używacie mleka skondensowanego, wkładamy go w puszce do garnka z wodą i gotujemy przez 2-3 godziny. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


17 komentarzy:

  1. Z chęcią zgrzeszyłabym takim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest przepyszne, faktycznie bardzo słodkie, ale ja takie lubię :-) ja swoje przełożyłam jeszcze powidłem śliwkowym co trochę przełamało smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być piekielnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba to zrobię :) wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, tak i jeszcze raz tak :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, na pewno wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgodnie z zapowiedzią - pozwoliłem sobie wypróbować Twój przepis. Lekko zmodyfikowałem, ale smakuję rewelacyjnie :) Zostawiam link :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja dałem prażone orzech laskowe na wierzch

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo zasmakował ten przepis mojej rodzince i tym razem poza wspomnianymi orzechami do czekolady to do kajmaku dodałem banany mniam dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę mi koniecznie przesłać jakieś zdjęcie, bo brzmi smakowicie! :)

      Usuń
  11. Proponuję nieco posolić kruche ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest tak caramel shortcake, bardzo popularny w Anglii, jadłam takie ciasteczka na śniadanie do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. można zrobić jako mazurek na Wielkanoc tylko pięknie udekorować np. orzechami!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska