Pyszna, rozpływająca się w ustach, słodka beza z kremem mascarpone i owocami <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na bezę:
5 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jabłkowego
Składniki na krem:
250 g mascarpone bez laktozy*
100 g schłodzonej śmietanki 30%-33% bez laktozy**
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
ulubione owoce do podania
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie
*do kupienia m.in. w sklepach Carefour i Tesco
** do kupienia m.in w sklepach Kaufland i Frisco
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia rysujemy krąg o średnicy ok. 20-22 cm, układamy na blaszce do pieczenia.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli (miskę z białkami powinniśmy bez problemu obrócić do góry nogami). Cały czas ubijając, dodajemy cukier w małych partiach. Ubijamy, aż piana zrobi się błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, krótko miksujemy do połączenia składników.
3. Na przygotowany papier do pieczenia wykładamy masę tworząc koło o średnicy ok. 20-22 cm. Szybkimi ruchami szpatułki od dołu do góry formujemy "gniazdo" z białek - beza po środku powinna mieć miejsce na późniejszy krem i owoce.
4. Bezę wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 130 stopni Celsjusza. Pieczemy ok 80-90 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
5. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.
6. Krem wykładamy na środek naszej bezy, dekorujemy ulubionymi owocami. Trzymamy w lodówce aż do podania. Smacznego! :)
! Z pozostałych żółtek możecie przygotować Chałwowiec :)
! Z pozostałych żółtek możecie przygotować Chałwowiec :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska