piątek, 29 kwietnia 2016

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Pyszne, słodziutkie, rozpływające się w ustach ciasto, do złudzenia przypominające w smaku znane batoniki Kinder Country. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Przepis na talerzu. Składniki są na foremkę o wymiarach ok. 28x20cm. Zapraszam do przygotowań!


 Składniki na białą masę:

200 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych

Składniki na ciemną masę:

150 g śmietanki 30%
2 tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

200 g maślanych herbatników
płatki Neste Kangus do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy.

Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę.

Wykończenie: W foremce o wymiarach ok. 28x20cm układamy warstwę herbatników. Wykładamy białą masę, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy ciemną masę; wyrównujemy. Całość posypujemy gęsto płatkami, lekko przyklepujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)


Wiosenne słodkości 2016

3 komentarze:

  1. mam to ciasto na mojej liście "do zrobienia" myślałam nawet o nim dziś, ale ostatecznie zdecydowałam się na inne; kiedy teraz patrzę na Twoje aż żałuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginał przepisu jest na stronie www.przepisyjoli.com moze warto je podać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis różni się od przepisu na stronie Pani Joli, być może dla właścicielki bloga "Przepis na talerzu" inspiracją był tamten przepis, ale dla mnie był to przepis właśnie z bloga "Przepis na talerzu" więc nie mogę jej pominąć :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: