poniedziałek, 5 października 2015

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dyniowe szaleństwo trwa! ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny, gęsty, słodko-ostry i bardzo pożywny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i krewetkami <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 porcje:

800 ml wody
750 g dyni
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem
1 mała cebula, przekrojona w pół
5 cm korzenia imbiru
1 pęczek włoszczyzny
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
165 ml mleka kokosowego (mała puszka)
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki cukru
8 dużych krewetek, oczyszczonych
sól, pieprz do smaku
garść kiełków fasoli mun
świeża kolendra do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik podgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut do miękkości. Wyciągamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2. W między czasie w garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek, cebulę i imbir, Smażymy 3 minuty. Wlewamy 700 ml wody (jeżeli nie lubicie zbyt gęstych kremów, wlejcie jej trochę więcej), dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut.

3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne,  cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. 

4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty. 

5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy kiełkami i świeżą kolendrą. Smacznego! :) 


Sposób na dynię 2015

1 komentarz:

  1. Prezentuje się obłędnie :)

    Dziękuję za udział w akcji "Sposób na dynie 2015" i nieskromnie liczę na więcej ;)
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska