Dyniowe szaleństwo trwa! ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny, gęsty, słodko-ostry i bardzo pożywny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i krewetkami <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 4 porcje:
800 ml wody
750 g dyni
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem
1 mała cebula, przekrojona w pół
5 cm korzenia imbiru
1 pęczek włoszczyzny
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
165 ml mleka kokosowego (mała puszka)
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki cukru
8 dużych krewetek, oczyszczonych
sól, pieprz do smaku
garść kiełków fasoli mun
świeża kolendra do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik podgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut do miękkości. Wyciągamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. W między czasie w garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek, cebulę i imbir, Smażymy 3 minuty. Wlewamy 700 ml wody (jeżeli nie lubicie zbyt gęstych kremów, wlejcie jej trochę więcej), dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut.
3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut.
4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty.
5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy kiełkami i świeżą kolendrą. Smacznego! :)
Prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Sposób na dynie 2015" i nieskromnie liczę na więcej ;)
Pozdrawiam
Iwona