sobota, 24 października 2015

Knedle ze śliwkami

Pyszne, mięciutkie knedle nadziane śliwkami węgierkami. Wspaniały pomysł na słodki obiad:)  Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Przepis pochodzi z listopadowego wydania magazynu KUCHNIA. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 20-22 knedle:

20-22 śliwki tej samej wielkości
1 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo:

mąka do podsypywania
masło
bułka tarta
cynamon
cukier

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 20-22 równe części (w zależności jak duże mamy śliwki). Każdy kawałek zgniatamy na cienki placek, na środku kładziemy śliwkę, zaklejamy krawędzie i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy w odrobinie mąki, nadmiar strzepujemy. Układamy na desce podsypanej odrobiną mąki.

3. Na osolony wrzątek wrzucamy partiami knedle. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia. W między czasie na patelni podsmażamy bułkę tartą na maśle (ja na 1 łyżkę bułki tartej daję 2 łyżki masła). Gotowe knedle przy pomocy cedzaka przekładamy na talerze, polewamy masełkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska