poniedziałek, 6 lipca 2015

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku


Składniki dla 3 osób:

350-400 g polędwicy wieprzowej
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżka konfitury żurawinowej
2-3 łyżki masła
100 g suszonej żurawiny
50 g obranych, drobno posiekanych migdałów
50 g rodzynek
1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę
sok z 1/2 cytryny
50 ml whiskey
kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku
275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
1 jajko
sezam do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 8 minut. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, odstawiamy na 20 minut.

2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. 

3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Zawijamy w rulon, folię zawijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. 



4. Polędwicę w folii wyciągamy z lodówki, delikatnie zdejmujemy folię. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie. Na środku układamy nasz rulon. Krawędzie ciasta smarujemy rozmłuconym jajkiem. Szczelnie zawijamy i zagniatamy krawędzie, nadmiar ciasta odcinamy. Smarujemy resztą jajka i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 20 minut.



5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Wkładamy rulon i pieczemy 30-35 minut. Wyciągamy i przed krojeniem odstawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Smacznego! :)




Przepis znalazłam na stronie Moje Gotowanie.

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska