wtorek, 14 lipca 2015

Gołąbki cygańskie

Kotleciki z białą kapustą w aromatycznym sosie pomidorowo- paprykowym. Pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 4 osób:

500 g białej surowej kapusty, drobno posiekanej
1 duża cebula, starta na tarce o dużych oczkach
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
2 jajka
3 łyżki oleju do smażenia

Składniki na sos:

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
180 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
2 żółte pomidory, pokrojone w plastry.
mały pęczek świeżej natki pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy 3 minuty. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odstawiamy na bok.

2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, kaszę manną, jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy kapustę i mieszamy tak długo, aż składniki bardzo dokładnie połączą się. Formujemy 8 kotlecików.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy partiami na brązowy kolor z  obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy czerwoną paprykę, smażymy kilka minut, aż zmięknie. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i ketchup, doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i solą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomidory i natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy gołąbki i pieczemy 35-45 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym lub pieczywem. Smacznego! :)





11 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wyglądają! Jeeeej ale bym zjadła:) Zdziwił mnie brak ryżu, ale gdy przeczytałam, że to forma kotlecików wszystko stało się jasne:) super pomysł, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Pytanie w piekarniku pieczemy pod przykryciem czy bez? 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Pytanie w piekarniku pieczemy pod przykryciem czy bez? 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię je z ryżem i piekę pod przykryciem, tez są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię je z ryżem i piekę pod przykryciem, tez są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam dziś -przepyszne. A sos.., niebo w gębie. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. To żadne gołąbki, tylko kotlety z kapustą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja daję surową kapustę do mięsa i też są miękkie i pyszne. Sos muszę wypróbować bo robię inny, bez papryki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska