poniedziałek, 29 czerwca 2015

Babeczki Oreo z białą czekoladą i truskawkami - bez pieczenia

Pyszne, wspaniałe, najcudowniejsze! Połączenie ciasteczek Oreo z delikatną masą z bitej śmietany i białej czekolady, a do tego soczyste truskaweczki. Niebo na ziemi <3 Autorka bloga Cook & Look, z którego pochodzi ten przepis, chyba wymyśliła je specjalnie dla mnie ;) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 6-8 babeczek:

220 g ciasteczek Oreo
50 g miękkiego masła
250 ml śmietanki kremówki
szczypta soli
100 g białej czekolady
kilka truskawek
kilka listków mięty do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera. Miksujemy drobniutko, dodajemy masło i miksujemy jeszcze przez chwilkę. Formę do muffinek wykładamy folią aluminiową. Ciasteczkową masę wykładamy do foremek i dokładnie wyklepujemy spód i boki. Wkładamy do lodówki na 20 minut do schłodzenia.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ostudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany, dokładnie mieszamy, a następnie dokładnie mieszamy z resztą śmietany. Czekoladową masą napełniamy ciasteczkowe spody i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (około 40 minut). 

3. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy w drobne cząstki. Układamy na czekoladowej masie, dekorujemy listkiem mięty. Gotowe! :)

*Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury - miska nie może dotykać powierzchni wody. Do miski wkładamy czekoladę. Co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady.




 +Dagmara Osowska 

3 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska