piątek, 13 lutego 2015

Wołowina adobo

Pyszna i aromatyczna wołowina, marynowana w octowej zalewie, a następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Magazyn Kuchenny. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 3-4 osób:

700 g tłustej wołowiny, np. pręgi wołowej
100 ml octu z białego wina
2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)
3 liście laurowe, pokruszone
4 ząbki czosnku, posiekane
50 ml oleju do smażenia
trochę wody
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę.

2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo. 

3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę, tak aby przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę, aż sos prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :)

Więcej azjatyckich przepisów znajdziecie na moim blogu KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY



Przepis bierze udział w akcji:
Zimowy Obiad

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska