wtorek, 10 lutego 2015

Ciasteczka z kaszy jaglanej dla dzieci (LOW FODMAP)

Dzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) 

Ciasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami lub w ogóle nic nie dodawać. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 20-24 ciasteczka:

200 g kaszy jaglanej
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
kawałki gorzkiej czekolady lub inne ulubione dodatki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Kaszę gotujemy na sypko wg. zaleceń na opakowaniu. Przelewamy dużą ilością zimnej wody i dokładnie odcedzamy. Dodajemy cukier, mąkę i rozmieszane jajko. Wrzucamy ulubione dodatki i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Studzimy i zajadamy. Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. uwielbiam jaglane ciasteczka, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja je też uwielbiam !!!!!!
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają ! muszę ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam banana zamiast cukru 😉

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska