Jako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym i mnóstwem żółtego sera, parmezanem i mozzarellą. Zapraszam do gotowania!
Składniki:
400 g makaronu kokardki
500 g mięsa mielonego (u nas: wieprzowe)
100 g masła
70 g mąki pszennej
0,5 l mleka
3 szkl. sera (u mnie mozzarella i ementaler)
1/4 szkl. parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli lub do smaku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Makaron przygotowujemy al dente i odstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia na patelni, mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie gotujemy, aż sos zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wsypujemy 2 szklanki sera i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Wszystko pod beszamelem jest mile widziane!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki!
:)
Jak zawsze przepysznie! :) U mnie dzisiaj również makaronowo :D
OdpowiedzUsuńWitaj już raz robiłam zapiekankę wg Twojego przepisu. Przepyszna. Jutro robię ponownie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj już raz robiłam zapiekankę wg Twojego przepisu. Przepyszna. Jutro robię ponownie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń