czwartek, 22 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z beszamelem

Jako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym i mnóstwem żółtego sera, parmezanem i mozzarellą. Zapraszam do gotowania!


Składniki:
400 g makaronu kokardki
500 g mięsa mielonego (u nas: wieprzowe)
100 g masła
70 g mąki pszennej
0,5 l mleka
3 szkl. sera (u mnie mozzarella i ementaler)
1/4 szkl. parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli lub do smaku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Makaron przygotowujemy al dente i odstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia na patelni, mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie gotujemy, aż sos zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wsypujemy 2 szklanki sera i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

3. Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:
Zimowy Obiad

4 komentarze:

  1. Wszystko pod beszamelem jest mile widziane!
    Uwielbiam takie zapiekanki!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze przepysznie! :) U mnie dzisiaj również makaronowo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj już raz robiłam zapiekankę wg Twojego przepisu. Przepyszna. Jutro robię ponownie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj już raz robiłam zapiekankę wg Twojego przepisu. Przepyszna. Jutro robię ponownie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska