Składniki na jedną tartę:
1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL*
3 gruszki
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta cynamonu
Masa twarogowa:
100 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 czubata łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 niepełna łyżka mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm). Wykładamy na nie masę twarogową, zostawiając 2 cm pustej krawędzi.
3. Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę twarogową. Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i brązowym, posypujemy tartę. Boki tarty delikatnie wyginamy do środka.
3. Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę twarogową. Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i brązowym, posypujemy tartę. Boki tarty delikatnie wyginamy do środka.
4. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
* z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę jabłkową.
Przepis bierze udział w akcjach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska