środa, 28 stycznia 2015

Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free)

Ciekawe wykorzystanie cukinii oraz kalafiora. Potrawa jest lekka i delikatna, a dodatkowo bezglutenowa i bardzo szybka w przygotowaniu. Kurczaka można zastąpić krewetkami.

Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony The Healthy Foodie. Zapraszam do gotowania!


Składniki na dwie porcje:

300 g kalafiora, drobno posiekanego
200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)
1/3 szklanki wody
150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
1 łyżka oliwy
1 mała cebula, drobno posiekana
1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami)
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić 1/2 łyżeczki curry)
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji
1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Kalafior, mleko kokosowe i wodę umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem.

2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli. 

3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy.

4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcji:
Zdrowy obiad

3 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska