piątek, 9 stycznia 2015

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Na zewnątrz jest wietrznie i zimno. W taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy :) Dziś przedstawiam przepis na kremową zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne. Zapraszam do gotowania!


Składniki:

1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchewka
400 g pomidorów w puszce 
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy

Do podania:

jogurt naturalny
świeża natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.

2.  Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. 

3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Dzisiejszy obiad :) zupa przepyszna, zaskakująco prosta i szybka. No i ten smak curry:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska