środa, 14 stycznia 2015

Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur

Ostatnio po wielodniowych poszukiwaniach, udało mi się kupić książkę "Jedzenie i uczty Jezusa - Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku". Dzisiaj przygotowałam dwa dania z jadłospisu na ucztę szabatową, czyli soczystego kurczaka duszonego z suszonymi morelami i białym winem oraz pilaw z kaszy bulgur. Zapraszam do gotowania!


Jadłospis na ucztę szabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi morelami i figami.

Kurczak duszony z suszonymi morelami i figami (dla 4 osób):

4 duże udka z kurczaka (bez podudzi)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
mąka do posypania
100 g suszonych moreli
100 g suszonych fig (pominęłam)
1 szklanka wody
1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Udka nacieramy solą i pieprzem, posypujemy mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy udka z obu stron na złocisty kolor. Wyciągamy, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. 

2. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 40 minut, co jakiś czas przewracając kurczaka. 

3. Kurczaka wyciągamy na półmisek. Zwiększamy ogień i redukujemy sos max 5 minut. Polewamy nim kurczaka i podajemy z kaszą bulgur.

Pilaw z kaszy bulgur (dla 4 osób):

1/2 szklanki kaszy bulgur
1/6 szklanki oliwy
1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka uprażonych orzeszków pini lub migdałów

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Bulgur przecedzamy pod bierzącą wodą. Odstawiamy na bok do odsączenia. W garnku rozgrzewamy połowę oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy resztę oliwy i gdy się rozgrzeje, wrzucamy kaszę. Smażymy do momentu, aż kasza zacznie się prażyć i stanie się sypka.

2. Do garnka wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut (nie mieszamy). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody (ja podlałam odrobiną sosu z gotującego się obok kurczaka).

3. Garnek zdejmujemy z ognia. Odkrywamy, mieszamy dokładnie, na garnku kładziemy kawałek ręcznika papierowego i ponownie przykrywamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wsypujemy natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i przekładamy do miski. Posypujemy uprażonymi orzechami lub migdałami. Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:
Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Świetnie przyrządzony kurczaczek. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :) a kasza bulgur jest przepyszna, na pewno sie zainspiruję :)

    ps. dodam się do obserwatorni, bo ciekawe u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska