wtorek, 13 stycznia 2015

Łatwe ciasto waniliowe bez jajek

Bardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Gotowanie z kotem. Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera :) Zapraszam do pieczenia!


Składniki na tortownicę 22-24 cm:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka zimnego mleka
1 1/2 łyżki octu winnego białego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :)

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem. 


Przepis bierze udział w akcji:
Karnawałowe Słodkości!

10 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 1/2 budyniu jako paczki ale ile bo są różne wielkości ? i po co ten ocet, co on daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam opakowań 40 g, czyli w sumie 60 g. A po co ocet, już tłumaczę: soda oczyszczona reaguje na kwaśne środowisko i dzięki temu rośnie. Dlatego też od razu po zmieszaniu składników pieczemy ciasto, bo soda w połączeniu z octem od razu zaczyna pracować. W ogóle go nie czuć w cieście więc proszę się nie obawiać :) Ale zamiast niego można użyć soku z cytryny. Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Czy mogę nie dodawać budyniu?

      Usuń
  3. Zrobilam i wprowadzilam oczywiscie swoje zmiany inaczej nie bylabym soba ;-) ciasto pyszne mocno czekoladowe :-) odjelam 5 lyzek maki i dodalam kakao z wiatrakiem ;-) zamiast octu sok z calej limonki i starlam z niej skorke, a zamiast sody proszek do pieczenia i jeszcze zamienilam budyn na mleczny start, ktory mial 60g o smaku truskawkowym po 35minutach w 180℃ ciasto bylo upieczone (suchy patyczek) jest przepyszne! Polecam! Nastepnym razem zrobie twoj w calosci ;-) tym razrm po prostu malz chcial czekoladowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy muszę dodawać budyń, czy zamiast niego mogę dodać na przykład kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodać budyń ponieważ jest to przede wszystkim maka ziemniaczana :)

      Usuń
  5. Czy może być zwykły ocet?
    I czy proszek do pieczenia zamiast sody?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska