poniedziałek, 29 grudnia 2014

Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!


Składniki na 4-5 porcji:
700 g schabu wieprzowego
skórka z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki tymianku
sól, pieprz

Chutney jabłkowo-śliwkowy:
1 jabłko Champion
1 jabłko Rubinola
50 g śliwek wędzonych
1/2 szklanki octu spirytusowego
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
1 strączek kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Puree z batatów:
500 g batatów
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem i solą. W miseczce łączymy skórki z owoców, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie.

2. W garnku umieszczamy ocet spirytusowy, cukier i wodę. Na wysokim ogniu odparowujemy, aż do uzyskania syropu (około 20 minut). Wrzucamy jabłka pokrojone w drobną kostkę i gotujemy. Gdy jabłka puszczą sok, przecedzamy, a syrop ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy. Znów wrzucamy jabłka, tym razem z posiekanymi śliwkami i gdy znowu puszczą sok, przecedzamy i odparowujemy. Ponownie wrzucamy owoce, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Bataty obieramy i gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (łyżeczka cukru i łyżeczka soli na 1 litr wody) do miękkości, co zajmuje mniej więcej 20-30 minut. Gdy zmiękną, przecedzamy, dodajemy masło, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko.

4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem z pieczenia. Możemy podać z pieczonymi pomidorkami lub fasolką szparagową - zblanszowaną i podsmażoną na maśle. Smacznego! :) 

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska