wtorek, 30 grudnia 2014

Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego

Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!

Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:

gotowe ciasto francuskie
1 jajko
masa makowa

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych części, po środku zostawiając kółko (ja położyłam kieliszek na środek), a następnie odwijamy każdy kawałek - raz w lewo, raz w prawo (jak na zdjęciu poniżej). Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy powierzchnię ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 17-19 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)

~~~

Przepis na masę makową:

(na 3 gwiazdy makowe)

ok. 300 ml mleka
200 g maku mielonego
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
1 białko
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki cukru
2 krople aromatu rumowego
2 krople aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 krople aromatu migdałowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Jeżeli zdecydujecie się samemu przygotować masę, to od niej właśnie zaczynamy przygotowania. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Do garnka wsypujemy mak i zalewamy mlekiem jedynie odrobinę ponad linię maku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Przekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy z nadmiaru płynu. Do innego garnka wkładamy masło, miód, cukier, aromaty i odcedzone rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wrzucamy mak, dodajemy cynamon i gotujemy/smażymy, aż nadmiar płynu odparuje (około 10 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy białko i dokładnie mieszamy - dzięki zawartości białka, masa będzie bardziej zwarta.


3 komentarze:

  1. Widzialam już taką na blogu Moje Kuchenne Rewelacje czy coś takiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe, trochę tych przepisów w sieci jest :) Ja zrobiłam na podstawie drożdżowej gwiazdy z tego przepisu: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/drozdzowa-gwiazda-z-makiem
      a że miałam w lodówce ciasto francuskie, wybór był oczywisty ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. piękna i apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska