sobota, 8 listopada 2014

Mleczne batoniki w czekoladzie dla dzieci małych i dużych :)

Zapraszam na pyszne domowe batoniki z mlecznym nadzieniem, oblane czekoladą. Deser idealnie nadaje się dla dzieci - tych mniejszych i tych większych ;) 

Polewy wystarczy na wszystkie batoniki, ja jednak połowę zostawiłam "czystych", a z reszty rozpuszczonej czekolady przygotowałam czekoladę na gorąco :) 


Składniki:
3 blaty wafli tortowych
200 g masła lub margaryny (1 kostka)
1/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/3 szklanki mleka
1 szklanka tłustego mleka w proszku

Polewa:
200 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
1-2 łyżki śmietany 30%

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CZAS OCZEKIWANIA: 8 GODZIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Do garnka wkładamy cukier i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

2. Masło o temperaturze pokojowej kroimy na drobną kostkę i miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy mleczny syrop i aromat waniliowy. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku.

3. Blaty waflowe delikatnie kroimy na pół. Zostawiamy 5 połówek, 6 możemy zjeść :) Przygotowaną masę nakładamy równomiernie na 4 wafle, układamy jeden na drugim i przykrywamy piątym, dociskamy. Na wierzch kładziemy deskę i obciążamy, np. garnkiem z wodą. Wkładamy do lodówki na całą noc.

4. Wafel wyciągamy z lodówki, obkrawamy z nierównych krawędzi i kroimy na długie chude batoniki. Układamy na kratce.

5. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę, dwie łyzki masła i śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitego płynnego sosu. Zdejmujemy z ognia (miskę zostawiamy na garnku) i polewamy dokładnie nasze batoniki. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Przechowujemy w lodówce :)

*na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dokładnie mieszamy. W zależności od jakości czekolady, może się okazać, że nie będzie potrzebna aż taka ilość masła i śmietanki, lub będzie trzeba dodać ich troszkę więcej- masa po rozpuszczeniu powinna być lejąca i gładka, aby dało się nią polać batoniki, ale nie za bardzo rozcieńczona, ponieważ wtedy pozostanie zbyt miękka.


Wafelki bez polewy:

3 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska