wtorek, 4 listopada 2014

Biszkoptowy omlet

Idealny omlet na śniadanie z cukrem pudrem, dżemem, Nutellą lub świeżymi owocami :)


Składniki na 1 omlet:
3 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli
masło do wysmarowania patelni
cukier puder
dżem (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy. W jednej miseczce dokładnie mieszamy żółtka z mąką, w drugiej ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, następnie obie masy delikatnie ze sobą łączymy. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, smarujemy kawałkiem masła. Wylewamy masę i smażymy około 4-5 minut z każdej strony*. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem, możemy również dodać ulubiony dżem. Smacznego! :)

*Żeby obrócić omlet, najlepiej zsunąć go na talerz, przyłożyć patelnię do góry nogami i obrócić. 


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska