Składniki (na 2 kotlety):
2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki masła klarowanego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Pierś kurczaka oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa do pożądanej grubości. To samo robimy z drugą piersią.
2. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym mieszamy mąkę z solą i pieprzem, na drugim rozbijamy jajko, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, puree, marchewką, sałatą itd...) Smacznego! :)
Filecik bardzo apetyczny ,uwielbiam takie )
OdpowiedzUsuń