Składniki (na 6-7 placuszków):
1 jajko
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka kaszy manny
2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko*
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Do miski wkładamy jogurt, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier puder i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy na bok na 15 minut.
2. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy 1/2 łyżki masła. Gdy będzie bardzo gorące, dodajemy miód. Po chwili dodajemy jabłka, posypujemy cynamonem i smażymy, obracając co chwilę, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto na pancakes mieszamy i wykładamy dwie łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor (2-3 minuty) i wykładamy na talerz. Czynność powtarzamy dla reszty placuszków.
4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym ze smażenia jabłek. Smacznego! :)
*zamiast jabłka możemy użyć gruszki
jakie super placuszki!
OdpowiedzUsuń