niedziela, 12 października 2014

Klasyczna pomidorowa z ryżem

Dziś u Teściowej dostałam pyszną pomidorówkę, która przyniosła mi na myśl pomidorową mojej babci. Gęsta, tłuściutka, delikatnie kwaśna. Najlepiej smakuje po około godzinie od przygotowania :)


Składniki:
2 l wody
1 ćwiartka kurczaka
kawałek pora
kawałek selera
2 marchewki
2 kostki rosołowe
1 pietruszka
200 g koncentratu pomidorowego
200 g śmietany 30% 

+ do podania: biały ryż wedle uznania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zabielamy śmietaną, dodajemy biały ryż i podajemy :) Możemy również dodać mięsko z kurczaka.

Co zrobić, żeby zupa była jeszcze gęstsza? Po przecedzeniu zupy dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Wsypujemy ryż i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie zabielamy śmietaną i podajemy :)


1 komentarz:

  1. Matko Boska!!! Kostki rosołowe??? Kości, korpusy itp. na wywar, a nie chemiczne kostki rosołowe!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska