Kolejna potrawa z cyklu "weekend u Mamy" :)
Składniki (5 porcji):
500 g filetu z łososia, świeży, bez ości
1 cytryna
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sok z jednej cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz łączymy w misce. Wkładamy łososia i dokładnie pokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy.
Dodatkowo:
1 cebula czerwona
1 łyżka miodu
1/2 słoiczka kaparów
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka serka śmietanowego
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz dla smaku
Cebulę oblewamy wrzątkiem i jeszcze ciepłą obtaczamy w miodzie, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z tatarem z łososia (tak zrobiła moja Mamusia :)) lub układamy tatar na środku talerzyka a dookoła resztę składników. Smacznego! :)
super pomysł na łososia. pozdrawiam, justyna mojemenu.blogspot.com
OdpowiedzUsuń