piątek, 5 września 2014

Wątróbka drobiowa w sosie malinowym


Składniki (3 porcje):
500 g wątróbki drobiowej
250 ml maślanki
2 łyżeczki cukru
500 g malin
150 ml białego wina
2 łyżki masła
2 łyżki octu balsamicznego
mąka pszenna do oprószenia 
sól, pieprz
+ do podania: rukola, świeża melisa

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i zalewamy maślanką. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przelewamy na sitko i odstawiamy na bok do odsączenia.

2. Do rondelka wlewamy wino, ocet balsamiczny, dodajemy cukier i 3/4 malin. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 - 20 minut. Po tym czasie sos możemy przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek (ja tego nie zrobiłam), przelewamy do sosjerki.

3. Na patelni rozpuszczamy masło i porządnie podgrzewamy. Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzane masło. Smażymy do czasu, aż wątróbka nie będzie krwista (mi to zajęło około 10 minut). Zdejmujemy z ognia, solimy i pieprzymy dla smaku.

4. Na talerzach układamy rukolę, następnie wątróbkę, a na niej liście melisy. Posypujemy pozostałymi malinami i polewamy naszym sosem. Smacznego! :)

Danie inspirowane przepisem z magazynu "Moje Gotowanie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska