wtorek, 23 września 2014

Minipizze z tortilli

I znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno.


Składniki (dla  dwóch osób):
2 placki tortilli
100 ml pomidorowej passaty
1 kulka mozzarelli 
2 plasterki żółtego sera
2 plastry szynki gotowanej
2 pieczarki
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Przy pomocy pucharka do lodów, z tortilli wycinamy 6 krążków (po 3 z każdej). Wkładamy je do foremki na muffinki. Dociskamy do dna, uważając, żeby ich nie porwać.

 2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto (ok. 1 łyżka na minipizzę).

3. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i mozzarellą, na wierzch układamy kawałki pieczarek. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut, po czym podajemy. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: